dyżur dentystyczny bielsko
dzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#PrzyczynyZęby mądrości - definicjaZęby mądrości (łac. dens serotinus, pot. "ósemki") ? zwyczajowe określenie trzecich zębów trzonowych u człowieka. Człowiek ma cztery takie zęby ? są one ostatnimi zębami z każdej strony, zarówno w szczęce, jak i w żuchwie. Okres ich wyrzynania się jest bardzo różny ? najczęściej przypada między 17. a 21. rokiem życia, czasem jednak może trwać nawet do 40. Wyrzynaniu się zębów mądrości zwykle towarzyszy ból. Ponadto ósemki nie zawsze wyrzynają się całkowicie, mogą wychodzić pod nieprawidłowym kątem, a czasem nie pojawiają się wcale. Zęby mądrości uważa się za narządy szczątkowe u człowieka. Są one najbardziej narażone na próchnicę ? zarówno ze względu na trudny dostęp do nich szczoteczką do zębów, jak i zaleganie w ich okolicach pokarmu. Ponadto biorą mały udział w rozdrabnianiu pokarmu, za to mogą wystawać pod innym kątem niż linia pozostałych zębów. Z tych wszystkich powodów panował niegdyś wśród dentystów pogląd, iż zęby te należy zawsze usuwać, jako mało przydatne człowiekowi, a niosące z sobą dużo różnych problemów. Obecnie odchodzi się od tego typu praktyk.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85b_m%C4%85dro%C5%9BciPogotowie stomatologiczne ? co to jest?Nagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie. Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga. Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski. To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych.
dzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#PrzyczynyZęby mądrości - definicjaZęby mądrości (łac. dens serotinus, pot. "ósemki") ? zwyczajowe określenie trzecich zębów trzonowych u człowieka. Człowiek ma cztery takie zęby ? są one ostatnimi zębami z każdej strony, zarówno w szczęce, jak i w żuchwie. Okres ich wyrzynania się jest bardzo różny ? najczęściej przypada między 17. a 21. rokiem życia, czasem jednak może trwać nawet do 40. Wyrzynaniu się zębów mądrości zwykle towarzyszy ból. Ponadto ósemki nie zawsze wyrzynają się całkowicie, mogą wychodzić pod nieprawidłowym kątem, a czasem nie pojawiają się wcale. Zęby mądrości uważa się za narządy szczątkowe u człowieka. Są one najbardziej narażone na próchnicę ? zarówno ze względu na trudny dostęp do nich szczoteczką do zębów, jak i zaleganie w ich okolicach pokarmu. Ponadto biorą mały udział w rozdrabnianiu pokarmu, za to mogą wystawać pod innym kątem niż linia pozostałych zębów. Z tych wszystkich powodów panował niegdyś wśród dentystów pogląd, iż zęby te należy zawsze usuwać, jako mało przydatne człowiekowi, a niosące z sobą dużo różnych problemów. Obecnie odchodzi się od tego typu praktyk.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C4%85b_m%C4%85dro%C5%9BciPogotowie stomatologiczne ? co to jest?Nagły ból zęba może przytrafić się w najmniej odpowiednim momencie. Nierzadko dolegliwości zaczynamy odczuwać podczas weekendu albo świąt, a więc w czasie, kiedy gabinety dentystyczne są zamknięte. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po domowe środki radzenia sobie z bólem. Zdarza się jednak, że sprawa jest znacznie poważniejsza, a zwykła tabletka przeciwbólowa nie pomaga. Właśnie wtedy warto skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, które działa przez 24 godziny na dobę w niemal każdym dużym mieście Polski. To proste rozwiązanie sprawia, że pacjent nie musi cierpieć czekając na otwarcie gabinetów dentystycznych.